Întrebări adresate frecvent

Generale

Ingredientele provin din surse de încredere?

Avem în componenţa tuturor produselor noastre doar cele mai naturale ingrediente organice. Achiziţionăm ingredientele de la comercianţi respectabili, care le obţin din zone de comerţ de încredere. Ingredientul este obţinut la nivel global, în funcţie de cultură şi de sezon.

Care este substanţa conservantă folosită la „Aubrey”?

„Aubrey” a folosit amestecul de extract de seminţe de grapefruit şi vitamine antioxidante (A, C şi E) încă din anii 1970 pentru a conserva produsele naturale. Puterile deosebite ale extractului de seminţe de grapefruit folosit ca antimicrobian şi antifungic au fost descoperite de doctorul Jakob Harich.

Formula folosită de „Aubrey” este sigură, de încredere, având un sistem natural de conservare. Produsele noastre rămân mereu în stare bună deoarece le pregătim în loturi mici de 50 de galoane sau mai puţin şi evităm depozitarea.

De ce diferă sticlele cu acelaşi produs, având câteodată culoare, miros sau textură diferită?

Ingredientele naturale nu sunt standardizate şi nici nu sunt produse în masă, aşa cum sunt produse cele sintetice. Ierburile, sau alte ingrediente, achiziţionate de la diferite ferme, la intervale diferite de timp, pot arăta sau se pot simţi diferit atunci când sunt în compoziţia unui produs.

Condiţiile de frig sau de căldură din timpul transportului pot fi cauza pentru care produsele capătă o textură mai groasă sau mai subţire şi tot temperatura poate afecta culoarea sau mirosul. „Aubrey Organics” produce cantităţi mici tocmai pentru a asigura puritatea şi stabilitatea produselor şi oferă garantat banii înapoi dacă produsul nu este satisfăcător.

Am observat că unele produs se separă. Este o problemă?

            „Aubrey Organics” nu foloseşte emulsori sintetici pentru amesteca uleiul şi apa prezente în produsele noastre. Ocazional, apare separarea; dacă desfaci produsul observi un stat uleios sau apos la suprafaţă. Acest lucru nu înseamnă că produsul este alteral, nici că îi micşorează eficacitatea. Această problemă poate fi uşor remediată, conform instrucţiunilor de pe etichetă: Agită bine înainte să foloseşti.

Care este termenul de valabilitate al produselor?

            Termenul de valabilitate diferă. Produsele sunt sigilate pentru a preveni contaminarea sau scurgerea acestora. Cantităţile mici şi livrarea rapidă asigură durabilitatea şi prospeţimea produselor; totuşi, un produs desfăcut trebuie folosit în cel mult un an de zile pentru cele mai bune rezultate.

            Expunerea pe termen scurt la schimbări bruşte de temperatură poate afecta textura produselor, rezultând într-o posibilă separare; cu toate acestea, prospeţimea produsului nu este compromisă. Agitarea sau răcirea produselor le va reda consistenţa. Expunerea pe termen lung la lumina soarelui sau la căldură trebuie evitată pentru că oxidarea rezultată poate afecta prospeţimea produselor.

Faceţi produse care sunt hipoalergenice?

            Hipoalergenic este un termen de marketing ce se referă la produse ce sunt realizate fără folosirea alergenilor cunoscuţi. Formulele produselor „Aubrey” sunt 100% naturale şi nu conţin alergeni cunoscuţi. Nu pretindem că produsele noastre sunt hipoalergenice, deoarece nu toate persoanele reacţionează la fel la un produs.

            Cu toate acestea, gama de produse „Calming Skin Therapy” este excelentă pentru oamenii cu pielea sensibilă.

Oferiţi o gamă de produse fără parfum?

            Nu adăugăm produselor noastre nici parfum artificial, nici culoare. Ceea ce nasul sau ochii dumneavoastră percep atunci când deschideţi o sticlă de şampon sau de balsam, este mirosul şi culoarea naturală a plantei sau extractului de ulei folosit pentru produsul respectiv.

            Culorile şi parfumurile sintetice adăugate cosmeticelor pot fi alergeni puternici. Acesta este motivul pentru care oamenilor cu pielea foarte sensibilă li se potrivesc foarte bine produsele noastre naturale. Chiar şi uleiurile esenţiale şi ierburile pot cauza sensibilitate, dar dacă sunteţi predispus la reacţii alergice, încercaţi gama pentru piele sensibilă, „Calming Skin Therapy”. Aceste formule simple sunt create cu ierburi uşor mirositoare şi sunt special realizate pentru persoane cu sensibilitate mare. Cea mai temperată si uşor mirositoare formulă de îngrijire a părului pe care o facem se regăseşte în şamponul şi balsamul „Swimmer’s Normalising Shampoo and Conditioner”.

De ce folosiţi alcool de cereale în produsele dumneavoastră? Care este sursa? Îmi va usca părul şi pielea?

            Alcoolul de cereale (etanolul), un dizolvant pe bază de alcool, este obţinut natural prin fermentarea carbohidraţilor din cereale (porumb) şi nu conţine gluten (un alergen comun). Etanolul are antiseptic, sedativ şi are proprietăţi de dilatare a vaselor de sânge acţionand ca un conservant eficient şi ca agent de legare, precum şi ca astringent tonic.

            Etanolul, emolienţii şi extractele de ierburi folosite proporţionat în formule asigură faptul că produsele nu vor cauza uscare şi sensibilitate pielii consumatorului. Etanolul este blând pe piele, păr şi scalp, spre deosebire de alcoolul izopropilic care este produs din chimicale.

Ce este un amestec brevetat?

            Este o combinaţie de ingrediente – o reţetă, dacă putem spune aşa – pe care o companie o deţine şi o foloseşte în mod legal exclusiv doar inventatorul. Poate fi protejată prin brevet sau drept de autor privind numele, produsul, compoziţia sau procesul de fabricare.

Ce este crema bază cu acizi graşi de cocos?

            Această bază de absorbţie naturală este un amestec brevetat, inventat de Aubrey Hampton în 1968 pentru a oferi nutrienţi pielii, părului şi scalpului. Este făcută cu alcool gras din nucă de cocos, acizi graşi esenţiali şi aloe vera organică şi este uneori menţionată ca si cremă de bază cu acizi graşi esenţiali.

Ce sunt acizii graşi esenţiali?

            Acizii graşi şi glicerina sunt blocurile de grăsime şi uleiuri de la plante şi animale. Acizii graşi esenţiali, cum ar fi acidul linoleic şi acidul linolenic nu pot fi făcute de corp, dar trebuie consumate. Acizii graşi esenţiali sunt utilizaţi de corp în orice funcţie biochimică, inclusiv în producerea de subum, uleiul natural al pielii.

            Aplicaţi topic, acizii graşi esenţiali sunt imediat absorbiţi în piele. Sunt emolienţi excelenţi care nu numai că îmbunătăţesc absorbţia cremelor hidratante şi a balsamurilor, dar au şi proprietăţi antibacteriene care ajută la protejarea pielii, a părului şi a scalpului. Aceştia se regăsesc în multe uleiuri neprocesate, în special în uleiuri de seminţe de şofran şi in.

Ce este alcoolul gras?

            Unii dintre cei mai comuni alcooli graşi sunt alcoolul cetilic, lauric, oleic şi stearilic. Alcoolii solizi sunt făcuţi din acizi graşi. Sunt emolienţi naturali excelenţi şi nu trebuie confundaţi cu alcoolii de tip solvent lichid.

            Alcolii cetilic şi stearilic ajută la păstrarea hidratării naturale a părului şi scalpului. Alcoolul cetilic a fost obţinut prima dată din ulei de balenă; acum se produce mai mult din ulei de petrol. „Aubrey Organics” foloseşte alcool cetilic doar din surse vegetale naturale – ulei de cocos şi de palmier.

Ce sunt acizii graşi esterificaţi?

            Esterificarea unui acid gras este o reacţie de condensare în care o moleculă de acid se uneşte cu o moleculă de alcool, eliminând apa. Acizii graşi esterificaţi pot fi foarte benefici în formulele cosmeticelor. Două exemple de substanţe din natură, care sunt bogate în acizi graşi esterificaţi sunt uleiul de jojoba şi sebumul pielii omului.

Sunt produsele „Aubrey Organics” vegane?

            Majoritatea produselor Aubrey sunt vegane: adica nu conţin ingrediente ce provin de la animale. Inscripţionăm aceste produse cu o etichetă vegană, aşadar clienţii sunt informati. Câteva dintre produsele de îngrijire a părului conţin lactalbumină (o proteină din lapte), glicoproteină (provine din scoici), lanolină şi proteină din ou. Aceste ingrediente funcţionează foarte bine în îngrijirea părului, dar oferim şi alternative vegane folosind proteine din plante în majoritatea produselor de îngrijire a părului. În gama de îngrijire a pielii, SPF 15 Defense Moisturiser este o cremă hidratantă pe bază de colagen vegetal creată ca o alternativa vegană a cremei hidratante pe bază de proteină dermică, Collagen Restorative Mosturiser.

De ce faceţi creme cu produse de origine animală cum ar fi colagenul şi elastina?

Produsele au data de expirare?

            După cum ne cere FDA-ul,  punem data de expirare pe toate produsele care conţin factor de protecţie solară. Produsele cu factor de protecţie solară au termen de valabilitate 2 ani începând cu data fabricării. Vă recomandăm să folosiţi un produs cu factor de protecţie solară în cel mult 6 luni de când l-aţi desfăcut şi l-aţi expus la lumină şi căldură.

Este amabalajul folosit de Aubrey reciclabil?

            Majoritatea ambalajelor noastre sunt reciclabile. Sticlele şi flacoanele sunt făcute din polietilenă densă, un plastic reciclabil şi sunt inscripţionate.

            Obiectivul nostru este să folosim cât mai puţin ambalaj atunci când e posibil şi să folosim ambalaj de exterior (cum ar fi cutiile) , doar când este necesar pentru o mai bună protecţie. Şi cutiile sunt făcute din carton reciclabil.

Ce se întâmplă daca nu sunt 100% mulţumit de ce am achiziţionat?

            Ne pare rău dacă nu sunteţi mulţumit de ce aţi achiziţionat.

            „Aubrey Organics” este printre cele mai vechi companii de cosmetice naturale şi are foarte mulţi fani  în toată lumea. Cu toate acestea, realizăm că fiecare individ are preferinţele sale.

            Dacă nu sunteţi 100% mulţumit, vă rugăm să returnaţi produsele şi vă vom da banii înapoi.

 

Îngrjirea părului

Unele şampoane naturale nu fac prea multă spumă. Cum curăţă un şampon părul dacă nu face destulă spumă?

            Şampoanele nu trebuie să facă multă spumă ca să curăţe eficient părul.

            Iată ce se întâmplă când te speli pe cap cu şampon – moleculele de detergent şi săpun au două capete: un „cap” hidrofil (care iubeşte apa) şi o „coadă” lipofilă (care iubeşte uleiul). Coada care iubeşte uleiul se prinde de uleiul şi mizeria din părul tău. Când te clăteşti, capul iubitor de apă se prinde de apa cu care te clăteşti, aşadar uleiul şi mizeria curg din părul tău. Când moleculele de detergent se amestecă cu apa şi se aliniază într-o formă sferică, se formează spuma. Spuma nu participă la procesul de curăţare, doar te ajută pe tine să simţi dacă ai distribuit şamponul uniform pe tot scalpul.

            Ne-am obişnuit să ne placă spuma. Dar majoritatea şampoanelor se bazează pe detergenţi ieftini, chimici cum ar fi lauril de sodiu, sulfonat olefină şi cocamidopropil betaină pentru proprietăţile lor de a forma spumă. Aceste chimicale pot usca părul şi scalpul şi pot cauza reacţii alergice şi probleme de mediu.

            Şampoanele „Aubrey Organics” sunt făcute cu agenţi de curăţare naturali cum ar fi săpunul din ulei de cocos şi ulei de porumb (alcooli graşi din cocos au reacţionat cu glucoza din amidonul de porumb) şi coaja de quillaia (saponine), care curăţă eficient părul cu foarte puţină spumă.

Trebuie să folosesc şi balsam împreună cu şamponul? Care este diferenţa între balsam şi crema de păr fără clătire?

            Nu toată lumea are nevoie de balsam după spălarea cu şampon. Pentru majoritatea oamenilor cu păr uscat sau tratat cu chimicale, folosirea unui balsam este importantă. Menţine părul şi scalpul hidratat, balansează conţinutul de ulei, redă elasticitatea şi puterea părului şi îl descurcă (pentru a evita ruperea).

            O cremă de păr fără clătire este un balsam mai uşor făcut special cu un procentaj mai mare de ingrediente hidratante (cum ar fi aloe vera, hamamelis sau glicerină) decât emolienţi (cum ar fi uleiurile sau untul de shea). Dacă părul tău se îngraşă sau este normal, o cremă de păr fără clătire folosită pe vârfurile părului este tot ce-ţi trebuie pentru a-l descurca şi pentru a netezi firele rebele.

Ce este apa deionizată? Nu diluează şampoanele?

            Apa este esenţială în formula corectă a unei baze de şampon. Se comportă ca un agent de suspensie pentru plante şi alte ingrediente şi se combină cu componenta de săpun pentru a forma spumă. Fără apă, şamponul ar fi prea gros şi PH-ul prea mare.

            Fiind impură, apa dură poate modifica efectele şamponului, iar apa deionizată măreşte performanţa şamponului prin creşterea spumei, a împrăştierii şi a curăţării. Procesul de deionizare înlătură din apă sărurile minerale cum ar fi bicarbonatul de calciu, sulfura de magneziu şi clorura de sodiu.

            În plus, apa deionizată pe care o folosim trece prin trei alte procese de purificare: filtrare carbon, osmoză inversă şi tratament UV. Acestea asigură înlăturarea nitraţilor, a metalelor grele şi a bacteriilor.

Ce este săpunul cu ulei de cocos şi ulei de porumb?

            Este un agent de curăţare natural făcut din alcooli graşi de ulei de cocos şi glucoză (obţinută din porumb). Acest detergent fin şi natural are o compoziţie asemănătoare cu saponinele (glicozide) extrase din coajă de quillaia şi rădăcina de yucca. Combinat cu apă deionizată, purificată prin trei procese şi cu proteină de soia hidrolizată, devine baza de săpun pentru toate şampoanele noastre naturale.

            Baza de şampon cu ulei de cocos şi ulei de porumb, marca Aubrey, oferă o spumă bogată, întăreşte firele de păr şi curăţă părul, lăsându-l mai moale, mai strălucitor.

Sunt şampoanele bune şi pentru păr vopsit?

            Toate şampoanele noastre conţin agenţi de curăţare care sunt destul de moi pentru a fi folosite pe păr vopsit şi chiar vor îmbunătăţi modul în care arată şi se simte părul şi scalpul, mai ales când sunt folosite împreună cu unul din balsamurile noastre.

            Vitaminele antioxidante, emolienţii, filtrele solare naturale şi agenţii de chelare (îndepărtarea mineralelor) sunt caracteristici importante pentru formulele de protejare a culorii, indiferent că ai părul vopsit sau vrei să îţi păstrezi culoarea naturală pentru a nu se decolora sau pentru a nu fi modificată de soare, clor sau sare.

            Recomandăm şamponul nostru „Rosa Mosqueta Nourishing Shampoo and Conditioner” pentru îngrijirea specială a părului vopsit. Dacă părul dumneavoastră este cu şuviţe sau decolorat, ar fi de preferat să folosiţi şamponul nostru „Honeysuckle Rose Moisturising Shampoo and Conditioner”. Şi gama „Swimmer” este foarte bună pentru părul decolorat sau blond natural şi pentru oamenii cu păr gri care vor să evite decolorarea.

Aveţi un şampon care să-mi ajute permanetul să dureze mai mult?

            Permanentul ar trebui să fie permanent. Pentru păr înseamnă îndreptare chimică, iar câteodată încreţirea se poate schimba; de obicei din cauza prelucrării dese a părului. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu părul permanent, când buclele încep să se lase. Şampoanele şi balsamurile care repară părul sunt necesare atunci când îţi faci părul permanent sau îl îndrepţi.

            Pentru părul uscat drept, sau creţ, încercaţi şamponul „White Camellia Ultra-smoothing Shampoo and Conditioner”, sau gama „Island Naturals”. Dacă părul dumneavoastră este ok, normal cu tendinţe de îngrăşare şi făcut permanent, încercaţi şamponul „GPB Balancing Shampoo and Conditioner”.

Aveţi produse pentru tratarea mătreţii, a eczemelor sau a altor probleme ale scalpului?

            Compania „Aubrey” nu pretinde că produsele au scop medical, aşadar nu suntem autorizaţi să punem diagnostice sau să prescriem tratamente pentru piele sau pentru problemele scalpului.

            Totuşi, dacă aveţi o problemă de acest gen, veţi observa îmbunătăţiri şi daca nu folosiţi produse ce au în compoziţie ingrediente chimice. Mulţi oameni cu probleme la nivelul scalpului şi a părului au văzut îmbunătăţiri în urma folosirii anumitor produse marca „Aubrey”.

            Şamponul „Calaguala Fern Treatment Shampoo” este cel mai potrivit pentru scalpul uleios şi „Calaguala Fern Leave-in Treatment” calmează şi aduce scalpul la normalitate. Şamponul „Tea Tree & Primrose Shampoo” ajută la calmarea scalpului sensibil şi poate şi folosit împreună cu produse din gama „Calaguala” pentru rezultate mai bune.

Faceţi şi tratamente intensive pentru păr?

            Toate cremele noastre cu bază de balsam sunt foarte bune ca tratamente pentru păr! Pur şi simplu aplicaţi balsamul pe părul uscat, începând de la rădăcini şi apoi pe toată lungimea părului, lăsaţi să acţioneze 15 minute, apoi spălaţi-va pe cap cu şampon.

            Emolienţii dizolvă acumularea de produse de styling de pe păr mai bine când sunt aplicaţi pe părul uscat de cât atunci când sunt aplicaţi pe părul ud; aplicarea tratamentelor pe părul uscat ajută nutrienţii să pătrundă mai uşor în piele. Tratamentele cu ulei pot fi făcute cu uleiurile noastre organice de jojoba şi măceşe Rosa Mosqueta şi cu uleiul de camelie albă. VBă putem oferi ca tratament intens pentru păr şi o mască bogată în proteine numită „Blue Green Algae Hair Conditioning Mask”.

De ce nu folosiţi hidrosoli în produsele dumneavoastră?

            Folosim. Hidrosolii se regăsesc în mai multe dintre formulele nostre – de exemplu, hamamelis şi apă de lavandă.

            Un hidrosol (cunoscut sub denumirea de apă florală) reprezintă condensarea obţinută după ce un ulei esenţial este extras dintr-o plantă, prin folosirea aburilor.Chiar dacă mulţi hidrosoli sunt benefici, ei nu sunt decât apă cu o mică parte de material vegetal. Nu e nimic greşit în folosirea apei; apa este un hidratant excelent şi este esenţială pentru realizarea formulelor de şampon şi balsam. Problema apare când fabricanţii adaugă „hidrosoli organici” – hidrosoli obţinuţi din distilarea materialului vegetal organic, folosit ca ingredient principal în produsele acestora.

            Folosirea acestor hidrosoli organici permite fabricanţilor să spună că produsele lor au un procent mare de ingrediente organice, când de fapt unul din principalele ingrediente organice este apa cu un nivel minim de material vegetal organic. Din păcate, nu există standarde privind cantitatea de material vegetal pe care un hidrosol organic ar trebui să o aibă.

            Compania „Aubrey” foloseşte hidrosoli, dar nu pentru a mări cantitatea de ingrediente organice dintr-un produs organic. Folosim plante suculente organice, cum ar fi aloe vera şi suc de coajă de portocală, care păstrează sinergia întregii plante.

 

Îngrijirea pielii

Ce înseamnă „atestat organic”?

            „Atestatul organic” înseamnă că o agenţie independentă, acreditată de USDA, „United States Department of Agriculture” a verificat dacă produsele pe a căror etichetă scrie „organic” îndeplinesc criteriile stabilite de NOP, „National Organic Program”.

            Atât produsele cât şi fabricile trebuie să fie atestate organic pentru a putea eticheta produsele ca fiind organice şi să conţină ingrediente organice. Compania „Aubrey” a fost recunoscută ca producător organic în octombrie 1994 de către „Quality Assurance International” din San Diego, California, devenind primul producător de produse cosmetice recunoscut ca producător organic .

            De asemenea, suntem membru al asociaţiei „Organic Trade Association” (OSA). Programul „National Organic Program” are jurisdicţie asupra produselor agricole utilizate în fabricarea produselor alimentare şi are standarde stricte privind produsele alimentare prelucrate. Au şi jurisdicţie asupra ingredientelor agricole (cum ar fi uleiul de jojoba şi aloe vera) folosite în fabricarea produselor destinate îngrijirii personale, asigurând clienţii ca acele ingrediente sunt produse fără pesticide şi erbicide, fiind procesate fără chimicale.

            Compania „Aubrey” este membru fondator al asociaţiei „OTA’s Personal Care Task Force”, fondata pentru a verifica standardele programului NOP ce se aplică fabricării produselor de îngrijire personală. Compania „Aubrey” asigură standarde de înaltă calitate privind cosmeticele organice, excluzând chimicalele, culorile sintetice, parfumurile şi conservanţii sau ingredientele fără apă.

De ce este importantă metoda de îngrijire a pielii în trei etape?

            Metoda în trei etape – curăţă, tonifiază, hidratează – este importantă deoarece nimic nu este mai esenţial pentru o piele sănătoasă decât un regim bun de îngrijire a pielii.

            Aceşti paşi simpli conlucrează pentru a păstra tenul curat şi tânăr. Un demachiant îndepărtează excesul de ulei şi impurităţile şi menţine porii curaţi; un toner îndepărtează celulele moarte şi ajută la absorbţia mai rapidă a unei creme hidratante; o cremă hidratantă redă delicateţea şi elasticitatea pielii. Compania „Aubrey” recomandă aplicarea săptămânală a unei măşti de faţă, care îndepărtează celulele moarte de la suprafaţa pielii şi menţine porii curaţi.

Cât timp trebuie să folosesc o gamă de produse de îngrijire a pielii ca să îmi dau seama dacă mi se potriveşte? Pielea mea arată mai rău acum decât înainte să folosesc aceste produse. Ce se întâmplă?

Pielea trece printr-un proces de regenerare o dată la 21-28 de zile (aproximativ o lună). În această perioadă de timp stratul de suprafaţă al pielii se exfoliază şi iese la suprafaţă un nou strat.

            În timpul primelor două săptămâni de folosirea a unei noi game de produse de îngrijire a pielii feţei, pielea se detoxifiază. Poate să se păteze sau să apară o acnee uşoară. Nu trebuie să vă îngrijoraţi, este normal. Acest lucru înseamnă că pielea este curăţată corect şi că produsele se potrivesc pielii.

            În timpul celei de a treia şi de a patra săptămâni de când folosiţi gama de produse de îngrijire a pielii, veţi observa că tenul devine echilibrat şi vizibil mai curat.

Ce este exfolierea?

            Exfolierea este un proces natural al pielii. O dată la 21-28 de zile, celulele moarte sunt îndepărtate şi înlocuite cu altele noi. Măştile şi scruburile ce conţin exfolianţi ajută acest proces natural.

            Există mai multe tipuri de exfolianţi folosiţi în măşti şi scruburi. Exfolianţii includ nuci măcinate, pudră şi ceară de jojoba. Exfolianţii cu acizi din fructe dizolvă startul ce uneşte celulele, lăsând să iasă la suprafaţă un strat de celule noi.

            Exfolianţii enzimatici asimilează celulele moarte şi oferă cea mai blândă formă de exfoliere.

Aveţi produse pentru tratarea rozaceei?

            Compania „Aubrey” nu pretinde că produsele au scop medical, aşadar nu suntem autorizaţi să punem diagnostice sau să prescriem tratamente pentru piele sau pentru bolile pielii. Cu toate acestea, mulţi oameni cu probleme ale pielii au văzut îmbunătăţiri în urma folosirii gamei de îngrijire a pielii „Blue Green Algae” sau a gamei de îngrijire a pielii sensibile „Vegecol”.

Aveţi produse pentru tratarea acneei?

            Nu putem da un diagnostic sau prescrie un tratament pentru acnee sau pentru orice altă problemă a pielii şi nici nu pretindem că produsele noastre au scop medical. Cu toate acestea, mulţi oameni cu piele uleioasă au văzut îmbunătăţiri în urma folosirii gamei „Clarifying Skin Therapy”. Gama „Clarifying Skin Therapy” funcţionează foarte bine în zonele cu probleme ale pielii.

 

Protecţie solară

Când am nevoie de protecţie solară?

Răspunsul potrivit este de fiecare dată când ieşi afară din casă. Este important de ţinut minte că protecţia solară nu se aplică doar în zilele în care se merge la plajă. Daunele provocate de soare asupra pielii au loc de fiecare dată când se intri în  contact cu ultraviolete – inclusiv atunci când ieşi să plimbi câinele sau când conduci, indiferent că e devreme sau târziu în zi când soarele apune, chiar şi în zilele înnorate. Ţine minte: chiar dacă eşti îmbrăcat, mâinile şi faţă rămân expuse, aşa că un pic de protecţie solară aplicată zilnic este o idee bună.

Cel mai periculos este să ieşi din casă între orele 10 şi 15, când soarele este cel mai puternic. Este mai bine să stai în casă între orele menţionate, dar, dacă  ieşi afară, asigură-te ca porţi hainele potrivite sau foloseşte o cremă cu factor de protecţie solară mare şi reaplică ori de câte ori este nevoie. (Un pic de cremă, atât cât să umple un pahărel, ar trebui să fie de ajuns pentru a acoperi toată pielea expusă.)

Ce este SPF?

            SPF-ul, sau factorul de protecţie solară, este un sistem de clasificare ce determină cât de mult timp va putea o cremă să îţi protejeze pielea împotriva ultravioletelor. Numărul factorului de protecţie solară arată cât mai poţi sta la soare fără să te arzi, în timp ce  foloseşti cremă de protecţie solară şi nu cât poţi să stai fără să te arzi, nefolosind cremă de protecţie solară.

            Să presupunem că  pielea ta începe să se înroşească după 10 minute de stat la soare fără cremă de protecţie. Dacă foloseşti o cremă cu factor de protecţie 2, pielea ta va rezista dublu, 20 de minute. Dacă foloseşti o cremă cu factor de protecţie 25, poţi sta la soare 250 de minute, un pic mai mult de 4 ore (25*10 minute) înainte ca pielea ta să înceapă să se înroşească. Ţine minte totuşi că numerele factorilor de protecţie solară nu sunt precise. Depinde de cât de repede sau cât de greu se arde pielea ta. Dacă pielea ta, fără protecţie solară începe să se ardă în 5 minute, o cremă cu factor de protecţie 25 ţi-ar permite să stai la soare, fără se te arzi, în jur de 2 ore (25*5minute=125 minute).

            Iată ce trebuie să ţii minte: Factorul de protecţie solară măsoară nivelul de protecţie împotriva razelor UVB, ultravioletele ce cauzează arsuri solare, şi nu măsoară nivelul razelor UVA, cele periculoase, care pătrund adânc în piele şi provoacă daune la nivelul celulelor. Când alegi o cremă de protecţie solară, este important să verifici dacă oferă protecţie atât împotriva razelor UVB, cât şi împotriva razelor UVA.

Ce sunt razele UV?

            Sunt raze de lumină, provenite de la soare, de diferite lungimi. Lungimile se observă prin diferitele culori pe care le vedem. Razele UV sunt mai scurte decât cele mai scurte raze din spectrul de lumină vizibilă, adică cele pe care ochiul le percepe ca fiind de culoare mov, violet. (UV înseamnă ultraviolete). Există trei tipuri de raze UV:

 - razele UVC, sunt cele mai scurte, atât de scurte încât de cele mai multe ori nu trec de stratul de ozon al planetei Pământ, aşadar nu ajung la pielea ta. Când e vorba de protecţie solară, razele UVC nu sunt o problemă.

- razele UVB, sunt un pic mai lungi şi pot pătrunde în piele, dar nu foarte adânc, atingând doar stratul de la suprafaţă (epiderma). Razele UVB sunt cele responsabile de bronzarea sau arderea solară a pielii. Expunerea pentru un timp îndelungat la razele UVB poate îmbătrâni pielea, ajungând să pară tare şi ridată.

- razele UVA sunt cele mai lungi raze UV şi pot intra adânc în piele, în stratul dermei, al doilea strat al pielii. Pot provoca daune mari la nivelul celulelor, cauzând schimbări care pot duce la cancer de piele. Sunt o cauză primară a îmbătrânirii pielii, a apariţiei ridurilor şi a decolorării pielii.

„Lungimea de unde critică” este un sistem de clasificare internaţional privind protecţia împotriva razelor UVA, definit ca punctul la care o cremă de protecţie solară permite razelor UVA să pătrundă în piele în proporţie de  10%. FDA a stabilit că o cremă de protecţie solară cu o lungime de undă critică de peste 370 nanometri protejează excelent pielea. (Pentru informaţii privind contituirea nanometrului, verifică întrebarea de mai jos, „Ce sunt nanoparticulele?”). Cremele  „Aubrey’s Natural Sun SPF 30+” au o lungime de undă critică de 375 nm.

Cum funcţionează cremele de protecţie solară Aubrey?

            Sunt două tipuri de creme de protecţie solară. Cremele de origine chimică acţioneză absorbând razele UV, înainte ca acestea să ajungă la piele şi să provoace daune. (Acest tip de cremă de protecţie solară este o controversă,  deoarece intră uşor în piele şi pot cauza reacţii alergice, iritaţii şi alte probleme grave.) Cremele de protecţie solară de origine fizică sau ecrane formează un strat protector deasupra pielii, care blochează şi împrăştie razele solare nocive.

            Creme de protecţie solară „Aubrey’s Natural Sun” sunt creme ecran, având ca ingradiente active  substanţe ecran micronizate precum dioxidul de titaniu şi oxidul de zinc. Dioxidul de titaniu şi oxidul de zinc sunt minerale naturale şi se regăsesc printre cele 17 ingrediente aprobate de FDA. Având în vedere că ambele sunt de culoare albă, cu cât sunt mai mari particulele din aceste ingrediente, cu atât rămâne mai albă pielea după aplicare. „Micronizate” înseamnă că sunt mărunţite, devenind o pudră fină, alcătuită din particule atât de mici, încât sunt măsurate în microni sau nanometri (nm). Cu cât sunt mai mici particulele, cu atât sunt mai puţin vizibile ingredientele.

            Suntem încrezători în istoricul privind siguranţa şi eficacitatea acestor ingrediente, fiind mereu susţinuţi de diverse studii clinice.

Ce sunt nanoparticulele? Ar trebui să mă îngrijorez?

            O nanoparticulă este o bucată foarte mică dintr-o substanţă solidă. „Nano” înseamnă miliard, iar o nanoparticulă este definită ca o particulă mai mică decât o miliardime dintr-un metru (un nanometru sau nm). Nanoparticulele de oxid de zinc şi dioxid de titaniu sunt des folosite în produsele de protecţie solară pentru a diminua pelicula albă rămasă pe piele după aplicarea produselor de protecţie solară.

            Un grup de consumatori şi-a exprimat îngrijorarea privind nanoparticulele, temându-se că ceva atât de mic poate penetra pielea, ajungând la ţesuturi din adâncime şi provocând efecte adverse. Această problemă a fost studiată intensiv în ultimii 5 ani. Numărul impresionant de studii actuale arată că nanoparticulele de dioxid de titaniu şi oxid de zinc nu trec de epidermă. FDA a stabilit că nanoparticulele sunt bune atunci când sunt folosite în cosmetice şi creme de protecţie solară.

            Teste realizate de noi au arătat că o particulă normală de dioxid de titaniu micronizat folosită în cremele de protecţie solară Aubrey au o mărime medie de 202 nm, sau de două ori mai mare decât o nanoparticulă, în timp ce o particulă normală de oxid de zinc are mai mult de  1000nm, adică de 10 ori mai mare decât o nanoparticulă.

Cum sunt procentele de oxid de zinc şi dioxid de titan din sistemul de clasificare SPF, comparativ cu alte produse?

            Formulele diferite necesită raporturi diferite de dispersie. Câteodată putem obţine un nivel mai mare de SPF folosind o concentraţie mai mică de titan şi/sau zinc şi invers.

            Din acest motiv, fiecare lot este testat pentru a ne asigura că îndeplinim standardele SPF – aşa cum cere asociaţia US FDA. De asemenea, dacă principalul scop al produsului este protecţia solară şi nu să fie o simplă cremă de faţă, formula trebuie realizată astfel încât să avem siguranţa că aplicarea, modul de a se simţi, culoarea şi consistenţa vor fi pe măsura aşteptărilor clientului. De exemplu, o cremă de faţă va avea o vâscozitate diferită faţă de o cremă de protecţie solară.

            În general, cu cât este mai mult oxid de zinc şi oxid de titan – cu atât este mai alb produsul.

Adăugarea dioxidului de titan măreşte SPF-ul?

            Da şi nu.

            Aşa cum am explicat în răspunsul de la întrebarea anterioară, totul constă în combinarea din formulă şi mai apoi apar diferenţele de nivel de protecţie solară. De exemplu, pentru SPF45 se foloseşte doar oxid de zinc într-o concentraţie de 25%. Apoi devine artă/ştiinţă crearea formulei folosită în produsul de protecţie solară.

Care ingredient face crema de protecţie solară mai albă pe piele: oxidul de zinc sau dioxidul de titaniu?

            Dioxidul de titaniu este mai alb, de aceea este folosit în pastele de dinţi, pentru a le face mai albe. Dar şi zincul, având particule de mărimi mari, stă la suprafaţa pielii, făcând-o mai albă. Ţineţi minte că tipul de piele, clima (dacă e mai uscată, dacă se absoarbe uşor), etc. influenţează felul în care arată crema de protecţie solară. Veţi observa că toate cremele de protecţie solară lasă pielea măcar puţin albicioasă, ideea fiind să se creeze un scut mineral care să reflecte razele solare.

            Când aplic o cremă de protecţie solară observ că produsele cu mai mult zinc rămân mai albicioase pe piele, dar toate cremele de protecţie solară sunt albe şi necesită frecare pentru a se întinde pe suprafaţa pielii.