Intrebari frecvent adresate

Protectie solara - Întrebări frecvent adresate

 

Când am nevoie de protecţie solară?

Răspunsul potrivit este de fiecare dată când ieşi afară din casă. Este important de ţinut minte că protecţia solară nu se aplică doar în zilele în care se merge la plajă. Daunele provocate de soare asupra pielii au loc de fiecare dată când se intri în  contact cu ultraviolete – inclusiv atunci când ieşi să plimbi câinele sau când conduci, indiferent că e devreme sau târziu în zi când soarele apune, chiar şi în zilele înnorate. Ţine minte: chiar dacă eşti îmbrăcat, mâinile şi faţă rămân expuse, aşa că un pic de protecţie solară aplicată zilnic este o idee bună.

Cel mai periculos este să ieşi din casă între orele 10 şi 15, când soarele este cel mai puternic. Este mai bine să stai în casă între orele menţionate, dar, dacă  ieşi afară, asigură-te ca porţi hainele potrivite sau foloseşte o cremă cu factor de protecţie solară mare şi reaplică ori de câte ori este nevoie. (Un pic de cremă, atât cât să umple un pahărel, ar trebui să fie de ajuns pentru a acoperi toată pielea expusă.)

Ce este SPF?

            SPF-ul, sau factorul de protecţie solară, este un sistem de clasificare ce determină cât de mult timp va putea o cremă să îţi protejeze pielea împotriva ultravioletelor. Numărul factorului de protecţie solară arată cât mai poţi sta la soare fără să te arzi, în timp ce  foloseşti cremă de protecţie solară şi nu cât poţi să stai fără să te arzi, nefolosind cremă de protecţie solară.

            Să presupunem că  pielea ta începe să se înroşească după 10 minute de stat la soare fără cremă de protecţie. Dacă foloseşti o cremă cu factor de protecţie 2, pielea ta va rezista dublu, 20 de minute. Dacă foloseşti o cremă cu factor de protecţie 25, poţi sta la soare 250 de minute, un pic mai mult de 4 ore (25*10 minute) înainte ca pielea ta să înceapă să se înroşească. Ţine minte totuşi că numerele factorilor de protecţie solară nu sunt precise. Depinde de cât de repede sau cât de greu se arde pielea ta. Dacă pielea ta, fără protecţie solară începe să se ardă în 5 minute, o cremă cu factor de protecţie 25 ţi-ar permite să stai la soare, fără se te arzi, în jur de 2 ore (25*5minute=125 minute).

            Iată ce trebuie să ţii minte: Factorul de protecţie solară măsoară nivelul de protecţie împotriva razelor UVB, ultravioletele ce cauzează arsuri solare, şi nu măsoară nivelul razelor UVA, cele periculoase, care pătrund adânc în piele şi provoacă daune la nivelul celulelor. Când alegi o cremă de protecţie solară, este important să verifici dacă oferă protecţie atât împotriva razelor UVB, cât şi împotriva razelor UVA.

Ce sunt razele UV?

            Sunt raze de lumină, provenite de la soare, de diferite lungimi. Lungimile se observă prin diferitele culori pe care le vedem. Razele UV sunt mai scurte decât cele mai scurte raze din spectrul de lumină vizibilă, adică cele pe care ochiul le percepe ca fiind de culoare mov, violet. (UV înseamnă ultraviolete). Există trei tipuri de raze UV:

 - razele UVC, sunt cele mai scurte, sunt atât de scurte încât de cele mai multe ori nu trec de stratul de ozon al planetei Pământ, aşadar nu ajung la pielea ta. Când e vorba de protecţie solară, razele UVC nu sunt o problemă.

- razele UVB, sunt un pic mai lungi şi pot pătrunde în piele, dar nu foarte adânc, atingând doar stratul de la suprafaţă (epiderma). Razele UVB sunt cele responsabile de bronzarea sau arderea solară a pielii. Expunerea pentru un timp îndelungat la razele UVB poate îmbătrâni pielea, ajungând să pară tare şi ridată.

- razele UVA sunt cele mai lungi raze UV şi pot intra adânc în piele, în stratul dermei, al doilea strat al pielii. Pot provoca daune mari la nivelul celulelor, cauzând schimbări care pot duce la cancer de piele. Sunt o cauză primară a îmbătrânirii pielii, a apariţiei ridurilor şi a decolorării pielii.

„Lungimea de unde critică” este un sistem de clasificare internaţional privind protecţia împotriva razelor UVA, definit ca punctul la care o cremă de protecţie solară permite razelor UVA să pătrundă în piele în proporţie de  10%. FDA a stabilit că o cremă de protecţie solară cu o lungime de undă critică de peste 370 nanometri protejează excelent pielea. (Pentru informaţii privind contituirea nanometrului, verifică întrebarea de mai jos, „Ce sunt nanoparticulele?”). Cremele  „Aubrey’s Natural Sun SPF 30+” au o lungime de undă critică de 375 nm.

Cum funcţionează cremele de protecţie solară Aubrey?

            Sunt două tipuri de creme de protecţie solară. Cremele de origine chimică acţioneză absorbând razele UV, înainte ca acestea să ajungă la piele şi să provoace daune. (Acest tip de cremă de protecţie solară este o controversă,  deoarece intră uşor în piele şi pot cauza reacţii alergice, iritaţii şi alte probleme grave.) Cremele de protecţie solară de origine fizică sau ecrane formează un strat protector deasupra pielii, care blochează şi împrăştie razele solare nocive.

            Creme de protecţie solară „Aubrey’s Natural Sun” sunt creme ecran, având ca ingradiente active  substanţe ecran micronizate precum dioxidul de titaniu şi oxidul de zinc. Dioxidul de titaniu şi oxidul de zinc sunt minerale naturale şi se regăsesc printre cele 17 ingrediente aprobate de FDA. Având în vedere că ambele sunt de culoare albă, cu cât sunt mai mari particulele din aceste ingrediente, cu atât rămâne mai albă pielea după aplicare. „Micronizate” înseamnă că sunt mărunţite, devenind o pudră fină, alcătuită din particule atât de mici, încât sunt măsurate în microni sau nanometri (nm). Cu cât sunt mai mici particulele, cu atât sunt mai puţin vizibile ingredientele.

            Suntem încrezători în istoricul privind siguranţa şi eficacitatea acestor ingrediente, fiind mereu susţinuţi de diverse studii clinice.

Ce sunt nanoparticulele? Ar trebui să mă îngrijorez?

            O nanoparticulă este o bucată foarte mică dintr-o substanţă solidă. „Nano” înseamnă miliard, iar o nanoparticulă este definită ca o particulă mai mică decât o miliardime dintr-un metru (un nanometru sau nm). Nanoparticulele de oxid de zinc şi dioxid de titaniu sunt des folosite în produsele de protecţie solară pentru a diminua pelicula albă rămasă pe piele după aplicarea produselor de protecţie solară.

            Un grup de consumatori şi-a exprimat îngrijorarea privind nanoparticulele, temându-se că ceva atât de mic poate penetra pielea, ajungând la ţesuturi din adâncime şi provocând efecte adverse. Această problemă a fost studiată intensiv în ultimii 5 ani. Numărul impresionant de studii actuale arată că nanoparticulele de dioxid de titaniu şi oxid de zinc nu trec de epidermă. FDA a stabilit că nanoparticulele sunt bune atunci când sunt folosite în cosmetice şi creme de protecţie solară.

            Teste realizate de noi au arătat că o particulă normală de dioxid de titaniu micronizat folosită în cremele de protecţie solară Aubrey au o mărime medie de 202 nm, sau de două ori mai mare decât o nanoparticulă, în timp ce o particulă normală de oxid de zinc are mai mult de  1000nm, adică de 10 ori mai mare decât o nanoparticulă.